Älskar du också doften av nybryggt kaffe på morgonen? Har du någonsin provat presskaffe? Om du någonsin har velat behärska konsten att göra presskaffe så är den här guiden för dig! Lär dig göra presskaffe och upplev de rika fulla smakerna av en perfekt kaffeupplevelse i ditt egna hem.
Hur gör man presskaffe? Steg för steg
Bryggtid: Ca 10 minuter
Presskaffe är enkelt att göra, men kan kräva lite tålamod. Bryggmetoden är något tidskrävande och kräver att du har tålamod men är samtidigt en enkel bryggmetod för att få en god kopp kaffe.
Här är en detaljerad steg-för-steg-guide som hjälper dig att få en perfekt kopp presskaffe.
- Värm upp vattnet: Koka upp vattnet i din vattenkokare. Vi vill att temperaturen ska vara ca 92-96 grader. Detta är den ideala temperaturen för att extrahera rätt mängd smak ur kaffebönorna utan att över-extrahera och få en bitter smak på ditt presskaffe.
- Förvärm kaffepressen: Fyll kaffepressen med någon deciliter hett vatten för att förvärma den. Detta hjälper till att hålla temperaturen konstant under bryggningen av presskaffet. Glöm inte att hälla ut detta vatten innan du går vidare till nästa steg som använder kaffepressen.
- Mal kaffebönorna: Använd din kaffekvarn för att mala kaffebönorna till ett grovt kaffepulver. Färskt malet kaffe ger en överlägsen smak på ditt presskaffe jämfört med färdigmalet förpackat kaffe. Kaffets kvalitet påverkas av hur nyligen det har malts eftersom smakämnena börjar förlora sin fräschör så snart kaffet har malts. Har du inte möjlighet att mala kaffebönorna själv går det givetvis bra med färdigmalet kaffe med, även om det påverkar kaffeupplevelsen något.
- Väg ditt kaffe: Ställ din kaffepress på en kaffevåg och nollställ vågen. För bästa resultat, använd 60 gram kaffe per liter vatten. Detta ger dig en välbalanserad och full kopp presskaffe.
- Häll i vattnet: Häll det heta vattnet i kaffepressen snabbt. Du behöver inte vara särskilt försiktig när du häller ner vattnet då vi vill att allt kaffe ska komma i kontakt med vattnet och bli blött. Detta hjälper till att säkerställa att allt kaffe börjar extrahera.
- Låt kaffet dra: Låt kaffet dra i ungefär fyra minuter utan lock. Under denna tid kommer du att se att en del av kaffet sjunker till botten, medan något bildar ett skikt på toppen. Skiktet som bildas på toppen fungerar som ett skyddande lager vilket isolerar kaffet från luften, därför behöver vi inte sätta locket på kaffepressen än.
- Rör om och skumma av: Rör om kaffet för att störa det övre lagret, vilket får mer kaffe att sjunka och mer vatten att komma i kontakt med kaffet. Skumma bort resten av det övre lagret och kasta det.
- Låt kaffet vila: Sätt locket på kaffepressen och låt kaffet vila i ytterligare fyra minuter. Då vi nu har rubbat det skyddande lagret i toppen av kaffet behöver vi ha locket på för att isolera kaffet. Att kaffet får vila i fyra minuter ger kaffet tid att extrahera mer smak och kaffepartiklarna tid att sjunka till botten (så att vi slipper få dem i vår kaffekopp).
- Pressa försiktigt: Sänk ner pressen så att den är precis under vätskenivån. Undvik att pressa hela vägen ner, eftersom det kan störa kaffebädden i botten och resultera i att mer kaffepartiklar hamnar i ditt färdiga kaffe.
- Häll upp och njut: Häll upp kaffet långsamt för att undvika att störa kaffebädden. Nu är det dags att njuta av din perfekta kopp presskaffe!
Dosering presskaffe
Antal koppar | Mängd vatten | Mängd kaffe (vikt) | Mängd kaffe (matsked) |
---|---|---|---|
1 | 2,5 dl | 15 gram | 2,5 msk |
2 | 5 dl | 30 gram | 5 msk |
3 | 7,5 dl | 45 gram | 7,5 msk |
4 | 10 dl | 60 gram | 10 msk |
5 | 12,5 dl | 75 gram | 12,5 msk |
6 | 15 dl | 100 gram | 15 msk |
Utrustning för att göra presskaffe
För att göra presskaffe av hög kvalitet behöver du rätt verktyg. Här är en lista över utrustning som är avgörande för att göra presskaffe:
- Kaffepress: Detta är det självklara huvudverktyget för att brygga presskaffe. Kaffepressen består av en cylinderformad behållare, vanligtvis gjord av glas eller rostfritt stål, med ett lock som har en plunger och ett filter kopplat till den. Vi både brygger i kaffepressen och serverar direkt från den.
- Kaffekvarn: En kaffekvarn av god kvalitet är avgörande för att få rätt smak på ditt kaffe. För presskaffe rekommenderas en grov malning, vilket minskar risken för överextraktion och ger en renare kopp kaffe.
- Kaffevåg: En kaffevåg är ett användbart verktyg för att göra presskaffe. Kaffevågen används för att mäta rätt mängd kaffe och vatten för att få det bästa förhållandet mellan dessa i bryggningen. Exakt dosering garanterar att du får rätt balans mellan styrka och smak varje gång du brygger.
- Vattenkokare: En vattenkokare används för att värma upp vattnet till rätt temperatur för att brygga kaffet. Till skillnad från vattenkokare med svanhals som används för att brygga pour-over kaffe så behöver inte vattenkokaren ha särskilt hög precision för denna bryggmetod.