Din guide till att göra presskaffe med en fransk press

Presskaffe, en tidlös klassiker, kombinerar enkelhet med ett djup av smaker som få andra bryggmetoder kan erbjuda. Att använda en fransk press kan kräva mer tålamod än att brygga vanligt filterkaffe, men det är denna tidsinvestering som gör varje kopp så belönande.

 

Denna guide erbjuder en omfattande steg-för-steg-instruktion för att brygga den perfekta koppen presskaffe med en fransk press, fylld med rika och fulländade smaker.

Så gör man presskaffe i en fransk kaffepress steg för steg

Bryggtid inkl förberedelser: Ca 8 minuter

Förberedelser

 1. Värm upp vattnet: Koka upp vattnet i din vattenkokare. Vi vill att temperaturen ska vara ca 96 grader. Detta är den ideala temperaturen för att extrahera rätt mängd smak ur kaffebönorna utan att över-extrahera och få en bitter smak på ditt presskaffe.
 2. Förvärm kaffepressen: Fyll kaffepressen med någon deciliter hett vatten för att förvärma den. Detta hjälper till att hålla temperaturen konstant under bryggningen av presskaffet. Glöm inte att hälla ut detta vatten innan du går vidare till nästa steg som använder kaffepressen.
 3. Väg ditt kaffe: Ta fram din kaffevåg och väg upp ditt kaffe. Vi gillar att brygga presskaffe med en ratio på 1:14 vilket innebär en del kaffe och 14 delar vatten. Ska du brygga två koppar så innebär det att du behöver väga upp ungefär 43 gram kaffe för att brygga 600 ml kaffe. För mer information om dosering av presskaffe läs vidare här.
 4. Mal kaffebönorna: Använd din kaffekvarn för att mala kaffebönorna till ett grovt kaffepulver. Presskaffe ska ha en något grövre malningsgrad än exempelvis bryggkaffe. Har du inte möjlighet att mala kaffebönorna själv går det givetvis bra med färdigmalet kaffe med, även om det påverkar kaffeupplevelsen något.

Bryggning

 1. Börja brygga: Ställ nu den varma kaffepressen på vågen, häll i det malda kaffet och nollställ vågen. Häll det heta vattnet i kaffepressen och mät upp så att du får 600 gram varmt vatten i kaffepressen. Du behöver inte vara särskilt försiktig när du häller ner vattnet då vi vill att allt kaffe ska komma i kontakt med vattnet och bli blött. Detta hjälper till att säkerställa att allt kaffe börjar extrahera.
 2. Låt kaffet dra: Rör om, sätt på locket (utan att pressa ner kolven) och låt kaffet dra i ungefär fyra minuter. Under denna tid kommer du att se att en del av kaffet sjunker till botten, medan något bildar ett skikt på toppen. Skiktet som bildas på toppen fungerar som ett skyddande lager vilket isolerar kaffet från luften, därför behöver vi inte sätta locket på kaffepressen än.
 3. Pressa försiktigt: Sänk ner pressen så att den är under vätskenivån. Undvik att pressa hela vägen ner, eftersom det kan störa kaffebädden i botten och resultera i att mer kaffepartiklar hamnar i ditt färdiga kaffe.
 4. Häll upp och njut: Häll upp kaffet långsamt för att undvika att störa kaffebädden. Nu är det dags att njuta av din perfekta kopp presskaffe!

Utrustning för att göra presskaffe

För att göra presskaffe av hög kvalitet behöver du rätt verktyg. Här är en lista över utrustning som är avgörande för att göra presskaffe:

 • Fransk kaffepress: Detta är det självklara huvudverktyget för att brygga presskaffe. En fransk kaffepress består av en cylinderformad behållare, vanligtvis gjord av glas eller rostfritt stål, med ett lock som har en plunger och ett filter kopplat till den.
 • Kaffekvarn: En kaffekvarn av god kvalitet är avgörande för att få rätt smak på ditt kaffe. För presskaffe rekommenderas en grov malning, vilket minskar risken för överextraktion och ger en renare kopp kaffe.
 • Kaffevåg: En kaffevåg är ett användbart verktyg för att göra presskaffe. Kaffevågen används för att mäta rätt mängd kaffe och vatten för att få det bästa förhållandet mellan dessa i bryggningen. Exakt dosering garanterar att du får rätt balans mellan styrka och smak varje gång du brygger.
 • Vattenkokare: En vattenkokare används för att värma upp vattnet till rätt temperatur för att brygga kaffet. Till skillnad från vattenkokare med svanhals som används för att brygga pour-over kaffe så behöver inte vattenkokaren ha särskilt hög precision för denna bryggmetod.