För många är kaffe mer än bara en dryck som man häller i sig för att bekämpa morgontröttheten. Kaffe kan vara en riktig konstform som kräver både noggrannhet och hängivenhet för att utövas till fullo. Kaffevågen är ett oumbärligt verktyg som ger oss möjligheten att med noggrannhet experimentera och mäta för att skapa den perfekta koppen kaffe. I den här artikeln kommer vi att gå igenom varför det är så viktigt att väga kaffet, de centrala skillnaderna mellan en köksvåg och en kaffevåg, samt hur du kan använda en kaffevåg för att nå smakfulla höjder.
Konsten att väga kaffe
Mätning av mängden kaffe och vatten är en grundläggande aspekt för att uppnå konsistens och balans i bryggningen. Vi förespråkar att använda oss av ett viktmått för att få en så bra träffsäkerhet i mätningen som möjligt.
Men varför vill vi använda oss av just vikt och inte volymmått som exempelvis ett “kaffemått”? Främst så handlar det om att volymmått inte ger samma precision som viktmått. En skopa kaffebönor kan variera i vikt beroende på en rad faktorer såsom bönsort, rostningsgrad eller typ av böna. Det är också svårt att vara precis när man använder volymmått för exakt samma kaffesort vid olika tillfällen. Detta då samma kaffeskopa kan vara fylld med olika nivåer av densitet, vilket även det öppnar upp för variation.
Viktmåttet vi får via en kaffevåg råder bot på detta problem!
När du väger både kaffe och vatten på en kaffevåg kan du enklare hitta det ideala förhållandet mellan dessa. Det underlättar också att få enhetlighet i bryggningen och kunna reproducera samma bryggning flera gånger. Det öppnar helt enkelt upp för att få en välbalanserad och smakrik kopp kaffe varje gång.
Köksvåg kontra kaffevåg
Kan man inte använda sig av en vanlig köksvåg då? Nja, det finns vissa skillnader.
Den mest framträdande och viktigaste skillnaden mellan en vanlig köksvåg och en kaffevåg är känsligheten. En vanlig köksvåg mäter ofta vikt med precision ner på det enskilda grammet vilket vid första anblick kan kännas väldigt precist. En kaffevåg är dock oftast mer exakt och kan mäta vikter med en precision på en tiondels gram. Detta är av betydelse då denna lilla tiondels gram kan göra stor skillnad för smaken på kaffet.
Steg för steg-guide till kaffevägning med en kaffevåg
Förberedelse
Innan du börjar att brygga är det viktigt att ha en ren och torr kaffevåg tillgänglig. Som tidigare nämnt så är relationen mellan mängden kaffe och vatten A och O för den perfekta kaffekoppen. Placera kaffevågen på en plan yta och nollställ den så att den är redo för vägning.
Väg kaffebönorna
Vår rekommendation är att alltid köpa hela kaffebönor och att mala ner dessa själv hemma. Börja med att väga dina kaffebönor för att säkerställa att du vet exakt hur mycket av dem som du sedan använder. Det finns olika förhållanden mellan kaffe och vatten som ger olika smaker på den färdiga kaffekoppen, och genom att väga bönorna kan du hitta den perfekta balansen. Fundera gärna ett varv kring vilket förhållande mellan kaffe och vatten som du vill använda. Ett populärt förhållande är exempelvis 1:16 (1 del kaffe till 16 delar vatten), men tveka inte att experimentera för att hitta din personliga favorit.
Mal kaffebönorna
Mal kaffebönorna för att få ett pulver med önskad finkornighet. En kaffekvarn av god kvalitet med låg retention ska ge en mängd nedmalet kaffe med väldigt närliggande viktmått som vid första vägningen. Tänk på att även malningsgraden påverkar smaken av ditt kaffe, så experimentera med olika inställningar på din kvarn för att hitta den perfekta texturen som passar din bryggmetod och dina smakpreferenser.
Väg vattnet och brygg kaffet
Även vattnet kan vägas. Det finns inte samma problem som med kaffet gällande variation i vikt, en liter vatten väger alltid nästan exakt ett kilo. För de flesta bryggtyperna så är vägningen av vattnet enbart en förenklande del av processen då man slipper omvandla vattenmängd till vikt själv utan istället låter vågen göra jobbet. För vissa bryggmetoder är vägningen dock viktigare. För exempelvis pour-over kaffe kan du ställa pour-over kaffebryggaren på vågen, fylla på med de malda kaffebönorna, nollställa vågen och hälla vattnet i en lämplig takt baserad på dess vikt. Upphällningstakten för vattnet gör skillnad för denna bryggmetod. Ett tips är att använda en vattenkokare med svanhals för att kontrollera vattenflödet under hällningen.
Smarta kaffevågar – för teknikälskaren
Smarta kaffevågar är kaffevågar som har anslutning till appar. Dessa erbjuder inte nödvändigtvis bättre prestanda än traditionella kaffevågar men kan ha roliga och användbara funktioner, som att logga kaffets vikt och andra bryggparametrar. Olika smarta kaffevågar har olika funktioner, så det kan vara värt att undersöka vad som passar dig bäst. En vanlig kaffevåg räcker för de flesta behoven, men det kan vara spännande med en smart kaffevåg för den som uppskattar smart teknik och vill ta sin kaffe-hobby till apparnas värld.
Viktiga faktorer att överväga vid val av kaffevåg
Precision
Precisionen är den viktigaste faktorerna när du väljer en kaffevåg. Det rekommenderas att ha en kaffevåg med en precision på en tiondels gram för att få en precis vägning av kaffet. Om du vill spara pengar kan en våg med precision på ett gram vara tillräcklig för vissa enklare bryggmetoder, men högre precision ger mer enhetliga resultat vilket kommer att vara ett måste om du vill ta din kaffebryggning på allvar.
Vatten- och värmetålighet
För vissa bryggmetoder, som pour-over, vill du väga hett vatten och brygga direkt på kaffevågen. Det är därför viktigt att ha en kaffevåg som både är vattentålig (om du skulle spilla) och värmetålig (då själva bryggaren ofta blir varm). Det är också viktigt att vågen är stabil och inte påverkas av värmen från bryggaren eller det heta vattnet, spillolyckor av het vätska är otrevliga även på vattentäta kaffevågar.
Responsivitet och hastighet
En snabb och responsiv kaffevåg är viktig för att med precision kunna följa med i bryggprocessens olika steg vid exempelvis pour over. En långsam våg kan göra det svårt att hålla koll på hur mycket vatten du häller eller att följa med i bryggtider. En våg med snabb responsivitet ger dig möjlighet att göra justeringar i realtid och förbättrar din möjlighet att påverka kaffebryggningsprocessen.
Batterilivslängd
Det är viktigt att ha en kaffevåg med lång batterilivslängd för att slippa byta batterier ofta eller ladda vågen mitt under bryggningen. En urladdad kaffevåg är helt enkelt rätt så dålig på att göra sitt jobb. Det finns vågar med uppladdningsbara batterier och andra som använder vanliga engångsbatterier. Välj den som passar dig bäst beroende på dina preferenser och hur ofta du planerar att använda vågen.
Extra funktioner
Extra funktioner, såsom timer och Bluetooth-anslutning, kan vara trevliga att ha men är inte nödvändigtvis avgörande för valet av kaffevåg. Om du är intresserad av att logga dina bryggparametrar eller ha en inbyggd timer, kan det vara värt att överväga en våg med dessa funktioner. Annars kan en enkel och funktionell kaffevåg vara tillräcklig för att uppnå fantastiska resultat.
Sammanfattning
Kaffevågen är ett oumbärligt verktyg för kaffeälskaren som vill få kontroll på sin bryggning och uppnå perfektion. När du väljer en kaffevåg, tänk på faktorer som precision, responsivitet och batterilivslängd, och överväg om du vill ha extra funktioner som en timer eller appanslutning. Oavsett vilken kaffevåg du väljer, kommer din kaffebryggning att förbättras avsevärt när du börjar väga dina ingredienser och ta kliven mot att bli en sann kaffe-konstnär.
Ett nödvändigt verktyg för att få bra kaffe helt enkelt!