Recept: Kaffe Latte

Total tid:
10 minuter

Tillagningstid:
5 minuter

Förberedelsetid:
5 minuter

Portioner:
1st

Kaffe latte, eller bara latte som det ofta kallas, är en klassisk italiensk kaffedryck som har blivit en favorit över hela världen. Ordet “latte” betyder helt enkelt “mjölk” på italienska, och det är precis vad denna dryck är – en härlig kombination av espresso och ångad mjölk. Perfekt för de som älskar kaffets smak men föredrar en mjukare och krämigare variant.

Ingredienser

  • 1 shot espresso (cirka 30 ml), alternativt starkt bryggkaffe
  • 150 ml mjölk
  • Eventuellt lite skummad mjölk till dekoration

Redskap

  • Espressomaskin
  • Mjölkskummare eller ångmunstycke
  • Latte-kopp eller högt glas

Så gör du en Kaffe Latte

  1. Börja med att brygga en shot espresso i din espressomaskin. Espresso är grunden i en latte, så se till att den är av god kvalitet. Om du inte har en espressomaskin så går det bra att använda sig av extra starkt bryggkaffe, men det påverkas smaken något.
  2. Häll mjölken i en kannan och använd mjölkskummaren eller ångmunstycket på din espressomaskin för att ånga mjölken tills den är varm och har ett lätt skum. Det är viktigt att inte överhetta mjölken, ideal temperaturen är runt 65°C. Har du inte en mjölkskummare så kan du koka mjölken försiktigt på spisen.
  3. Häll försiktigt den ångade mjölken i glaset med espresson. Om du vill, kan du toppa med lite extra skummad mjölk.

Serveringsförslag

Kaffe latte är utmärkt som det är, men du kan också experimentera med olika smaker som vanilj, karamell eller choklad för att skapa din egen specialvariant. Servera din latte med en liten kaka eller biscotti för den ultimata fikastunden!

Alternativa versioner på Kaffe Latte:

För en laktosfri variant kan du använda växtbaserade mjölkalternativ som sojamjölk, mandelmjölk eller havremjölk. Kom ihåg att olika mjölkalternativ kan bete sig annorlunda när de skummas.