Det kan kännas som en djungel att hitta rätt kaffebönor för din valda bryggmetod, men med hjälp av vår guide blir det både enkelt och roligt att utforska kaffe-världen. Vi ger dig information om de olika bönorna och deras karaktärer samt våra bästa rekommendationer på vilka bönor som passar din bryggmetod bäst.
De fyra populäraste kaffebönorna – snabb guide

Arabica
Arabicabönan är den populäraste bönan och står för 70-80 % av världens kaffeodling. Bönan har sitt ursprung från Etiopien men odlas nu på flera olika platser runt om i världen. Den har en mild smak med toner av kola, choklad, nötter, bär och frukter. Dessutom har den en låg koffeinhalt och naturliga sockerarter vilket även ger kaffet den milda smaken. Arabica är en av de dyraste kaffebönorna på grund av att plantan är känslig och kräver specifika växtförhållanden.
Robusta
Robusta är den mest producerade bönan efter Arabica och har sitt ursprung från Kongo. Den har en hård och bitter smak med en intensiv smakkaraktär, vilket kommer ifrån att den har en högre koffeinhalt. Koffeinhalten är det som styr bönornas bitterhet. Robustabönorna är ett billigare alternativ eftersom plantorna är mycket tåliga och går att odla på flera ställen i världen.
Excelsa
Excelsabönan är sällsynt och är därför svår att få tag i här i Sverige. Bönan har sitt ursprung från Centralafrika men odlas främst i Sydostasien idag. Den har en fruktig smak bestående av bär och chokladtoner och en komplicerad smak som liknar både ljusrostat och mörkrostat kaffe. Även denna kaffesort är av den dyrare sorten då den är sällsynt och bönan även är känslig och inte går att odla överallt.
Liberica
Libericabönan har sitt ursprung från Västafrika, den är sällsynt och står endast för 1% av världens kaffeodling. Smaken består av träiga och nötiga toner men den är även rökig av sig. Smaken kan beskrivas som kraftig och bitter, med element av kryddor och bär. Även dessa bönor är dyrare på grund av sina sköra plantor och den sällsynta odlingen.
Våra bästa tips – välj rätt kaffebönor till din bryggmetod
Espresso
För en riktigt god och kraftfull espresso rekommenderar vi mellan till mörkrostade bönor. Traditionellt sett ska espressobönor vara arabicabönor, men även robusta passar om du vill ha en kraftigare smak. När du letar efter kaffebönor lämpliga för espresso är mustiga och syrliga noter som mörk choklad, karamell och bär perfekta. När du gör espresso är det viktigt att bönorna är riktigt finmalda, för att få till den fylliga och starka smaken som är karaktäristisk för espresso.

Cold brew
När du gör kallbryggt kaffe kan du använda både ljus-, mellan- och mörkrost beroende på smakpreferens. En ljusrost är bra om du vill framhäva kaffets syrliga och fruktiga toner. Medan mellan- och mörkrost ger en intensivare smak och mer syra. Arabicabönor är de vanligaste bönorna att använda för coldbrew, eftersom den ger en mjukare smakprofil för ditt kaffe. Du kan också använda robustabönor men var försiktig, det finns en risk att kaffet blir för beskt. Se också till att dina kaffebönor är grovmalda för att få en mjuk och välbalanserad smak.

Franskpress
När du brygger ditt kaffe i en franskpress kan du använda de flesta typer av kaffebönor, beroende på vad du själv föredrar. Vill du ha en intensiv och stark kaffesmak med inslag av bitterhet? Använd då robustabönor. Arabicabönor är perfekta om du föredrar en mildare kaffesmak. Du kan använda både ljus-, mellan- och mörkrostade bönor för franskpress. Testa dig fram för att hitta din favorit! Tänk på att använda grovmalda bönor, är bönorna finmalda riskerar du att få med sump i botten av din kopp. Här hittar du tips på hur du brygger ditt franskpress kaffe!

Moka pot
De godaste kaffebönorna till en moka pot är en blandning av arabica- och robustabönor, eftersom det ger en välbalanserad smak. Det som är viktigt vid bryggningen i en moka pot är malningen av bönorna. Bönorna ska vara finmalda men inte lika finmalda som för en espresso, då du riskerar att få en bitter smak på din kaffe. Att föredra är nymalda kaffebönor för den bästa smakupplevelsen.
