AeroPress – Brygg perfekt AeroPress-kaffe

På kort tid har AeroPress blivit en favorit i kaffevärlden. Det är en relativt ny bryggteknik med ett nytt verktyg som först dök upp 2005 som sedan dess har fått global spridning. AeroPress designades med syftet att skapa ett verktyg som snabbt och enkelt kan brygga en ensam perfekt kopp kaffe. Visst, det finns andra bryggningsmetoder, som espresso, pour over-kaffe och presskaffe, men dessa kräver ofta mer utrustning och kunskap. AeroPress siktar på att vara lika enkel som traditionella kaffebryggare men levererar högre smakkvalitet vid bryggning av små volymer kaffe.

Fördelar och nackdelar med AeroPress

Fördelar

 • Kräver minimal utrustning.
 • Enkel att använda.
 • Portabel och smidig att ta med.

Nackdelar

 • Inte effektiv för att brygga större mängder kaffe.

Så fungerar en AeroPress

En AeroPress består av tre huvuddelar: en kammare för malda kaffebönor och vatten, ett filterlock för AeroPress-filtret och en press för att tvinga vattnet genom kaffet och kaffefiltret ner i en kaffekopp. När man köper en AeroPress ingår även några hjälpverktyg: en kaffeskopa, en omrörningsspatel, en tratt och förvaring för filtren.

AeroPressens funktion är egentligen ganska enkel: genom att pressa varmt vatten genom malda bönor extraheras smakämnen och oljor från kaffet vilket resulterar i en smakrik kopp kaffe. Förenklat kan det beskrivas i tre steg:

 1. Lägg i malt kaffe i behållaren och häll på varmt vatten.
 2. Blanda kaffet och vattnet med omrörningsspateln.
 3. Pressa ner kaffet i en mugg.

Trots sin enkelhet så finns det ett helt mästerskap kring att brygga AeroPress-kaffe. Många kaffefantaster menar på att kaffebryggning med AeroPress är en bryggmetod där variation går att hitta och expertis kan utvecklas.

Utrustning för att brygga AeroPress-kaffe

För den perfekta koppen AeroPress-kaffe behöver du en AeroPress med tillhörande filter, en vattenkokare med justerbar temperatur och en kaffekopp. Även om färdigmalet kaffe kan användas, rekommenderas nymalt kaffe för bästa smakupplevelse. Därför kan en kaffekvarn för malning och en kaffevåg för dosering också vara bra att ha.

Rekommenderad utrustning för att brygga AeroPress-kaffe:

 • AeroPress
 • AeroPress kaffefilter
 • Vattenkokare
 • Kaffekvarn
 • Kaffevåg

Hur man gör AeroPress-kaffe – Steg för steg

Här är ett populärt och enkelt recept från vinnaren av 2019 års World AeroPress Championships, Wendelien van Bunnik:

 1. Förbered din AeroPress: Sätt ihop kammaren och pressen på din AeroPress och placera den upp och ner. Delen av kammaren som filterlocket skruvas fast i ska vara uppåt men utan att filterlocket skruvas på. Pressen ska vara helt utfälld. Placera två stycken AeroPress-kaffefilter i filterlocket och skölj filtren med varmt vatten.
 2. Vatten: Koka upp 230 gram vatten till 94-96°C.
 3. Kaffet: Grovmal 16 gram kaffe (ca en skopa kaffe i medföljande kaffeskopan).
 4. Tillsätt kaffet: Fyll din AeroPress kammare med kaffet och skaka lätt för jämn fördelning.
 5. Tillsätt vatten: Häll vatten långsamt i kammaren över cirka 10 sekunder. Använder du dig av en kaffevåg så kan du placera din AeroPress på vågen, nollställa vågen och sedan mäta upp så att du har tillsatt 230 gram vatten.
 6. Rör om: Använd dig av omrörningsspateln för att röra om kaffet. Gör 5 försiktiga små rörelser för att blanda kaffet och det heta vattnet.
 7. Filter: Skruva på filterlocket på din AeroPress.
 8. Vänta och vänd: Vänta en minut, sätt sedan en kopp på AeroPressen och vänd allt så koppen står under.
 9. Pressa: Pressa nu försiktigt kaffet genom kaffepressen under ca 30 sekunder. Sluta pressa när du hör ett lätt väsande ljud från din AeroPress. Lyft då sakta pressen något och ta sedan bort din AeroPress. Ditt kaffe är nu redo att avnjutas!

För dig som vill se van Bunnik själv genomföra stegen så går det att se här:

RELATERADE ARTIKLAR

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.