Don pedro kaffebryggare

av | feb 14, 2025 | Bryggmetoder, Kaffebryggare, Kaffeutrustning

Historia  

Don Pedro, sil eller vakuumkaffebryggare är en innovativ variant på kaffebryggning. I Sverige är Don Pedro ett varumärkesord för bryggtekniken som uppfanns i Berlin på 1830-talet. En period i historien där kaffet blev populärt och många nya bryggmetoder skapades. Kaffebryggaren blev snabbt populär tack vare dess unika design, publikvänliga bryggningsmetod och förmåga att brygga sumpfritt kaffe. 

Ett decennium senare på 1840-talet tog fransyskan Marie Fanny Almene Massot av Lyon patent på bryggmetoden under namnet Madame Vasseiux. I Sverige lanserades Don Pedro år 1969 under namnet “Nilsjohan Don Pedro”. Idag produceras Don Pedro av företaget Bodum och går istället under namnet Pebo. 

Användning av Don Pedro 

Vakuumbryggning skiljer sig från andra bryggmetoder, men påminner om mokabryggaren. Don Pedro kaffebryggare består av två glaskärl, ett undre och ett övre. Mellan kärlen går ett rör som är försett med ett inbyggt kaffefilter i metall. Vilket gör Don Pedro till ett miljövänligt bryggnings alternativ. Vid bryggning tillförs kaffe till det övre kärlet och vatten till det undre. När vattnet kokar skapas ett övertryck i kärlet vilket tvingar upp vattnet till det övre kärlet, där det sedan blandas med kaffet. När bryggaren avlägsnats från värmekällan och det undre kärlek kylt ner bildas ett undertryck, vilket drar ner kaffet genom filtret till det under kärlet. 

Bryggtips

Att brygga kaffe är en konst för sig och speciellt med Don Pedros innovativa teknik. För att maximera smakupplevelsen rekommenderas att mala kaffebönorna precis innan bryggning. Nymalda kaffebönor har en starkare och fylligare smak jämfört med kaffepulver som köps. Finmalet kaffe ger även det bästa resultatet, det vill säga samma kaffe som du använder till en vanlig kaffebryggare. Det förlänga exktartionstiden vilket ger vattnet möjligheten att dra ut mer smak kaffet. Hur den perfekta kaffekoppen ska smaka är individuellt och därför gäller det att experimentera fram den perfekta koppen. Vilket är charmen med en Don Pedro kaffebryggare. 

Steg för steg 

Du behöver:

  • Don Pedro – bryggare
  • 6 dl vatten
  • 40 g kaffe (Ca 6 matskedar detsamma som 90 ml), finmalen som kaffebryggare

1.  Förberedelser 

  1. Häll upp 6 dl vatten i den undre glaskannan (glaskannan med handtaget). 
  2. Om du har hela kaffebönor, mal dem fint. Mät upp 40 gram kaffe (ca 6 matskedar detsamma som 90 ml) 

2.  Montera bryggaren 

  1. Placera filtret med röret i den övre kaffebryggaren (glaskannan utan handtag).
  2. Sätt ihop de två glas skär, den övre med kaffet och filtret och den undre med vattnet. Röret ska gå ner i den undre kanan.  

3. Bryggning

  1. Ställ bryggan på spisen och sätt på värmen.
  2. Vänta tills vattnet stiger upp till den övre kannan.
  3. När allt vatten har stigit till den övre kannan och rör om tills det blir en strömvirvel.
  4. Sätt timer på 3 minuter och 30 sekunder.
  5. Häll det malda kaffet i den övre kannan och rör om så att vattnet och kaffet blandas.
  6. Rör om i tio sekunder, när timer visar 2 minuter och 45 sekunder
  7. Stäng av värmen när timern visar  1 minut och 55 sekunder.
  8. Rör om en sista gång i den övre kannan när kaffet börjar rinna ner, för att skapa en strömvirvel.
  9. Vänta tills kaffet har runnit ner
  10. Ta bort den över kannan med kaffesumpen
  11. Kaffet är redo för att serveras.

4. Underhållning

  1. Först vill du stänga av maskinen, låt den svalna.
  2. Sedan ska du bort alla lösa delar samt filterhållare och kaffekanna.
  3. Använd mild diskmedel och varmt vatten till detta steg, tvätta av filterhållaren och vattentanken.
  4. Avkalkning, det är viktigt att avkalka maskinen för att förlänga hållbarheten. Använd avkalkningsmedel, annars använda ättikslösning-1:1 med vatten.
  5. Torka rent hela maskinen samt lösa delar.
  6. Om det finns en avtagbar droppbricka rengör den.
  7. Till sist: sätt ihop allt när alla delar är torra.

Hur fungerar Don Pedro 

Visste du att?

  • Kaffefilter påverkar kaffesmaken: Att smaken på ditt kaffe påverkas av vilken bryggare du använder eller mängden pulver är säkert de flesta medvetna om. Men att även filtret har betydelse för slutresultatet är kanske mindre känt. Testfaktas test visar att kaffefiltren kan ge både bismak till kaffet och framhäva smaker olika bra. 
  • Kaffefilter är en miljöbov: Enligt World Economic Forum hamnar mer än sex miljoner ton kaffesump på deponier årligen. Och allt det kaffe åtföljs av pappersfilter avfall, som kan ta lång tid att bryta ner. När pappersfilter bryts ner bidrar de till produktionen av metan, en potent växthusgas .
  • Kaffefilter innehåller spår av bly och andra kemikalier: Råd & Rön har testat 15 av Sveriges vanligaste kaffefilter. I nio av dem har man hittat oroväckande höga halter av bly och endast ett filter klarade sig helt från upptäckbara halter”. Läs mer här.
<a href="https://brakaffe.se/author/andreastjernstrom/" target="_self">Andreastjernstrom</a>

Andreastjernstrom

februari 14, 2025
Skumma mjölk till cappuccino – Så lyckas du

Skumma mjölk till cappuccino – Så lyckas du

Att skumma mjölk till cappuccino är en konstform som kan ta din kaffedryck till nästa nivå. Det innebär att man värmer upp mjölk och sedan introducerar luft i den för att skapa en mjuk och krämig textur. En perfekt skummad mjölk ger en lyxig känsla till din...

Espresso Martini – Recept

Espresso Martini – Recept

Vill du också imponera på dina vänner och bjuda på den bästa kaffedrinken för 2025? Följ drinkreceptet nedan för en klassisk Espresso Martini: Ingredienser till Espresso Martini 3 cl Vodka 3 cl Kaffelikör (gärna kahlua) 6 cl kall espresso (alternativt kaffe) ...

Ristretto

Ristretto

I denna artikel bryter vi ner vad en ristretto är, hur man gör en ristretto och vilka typer som dricker ristretto. Vad är en ristretto? Ristretto är fött i hjärtat av Italien. En kopp av de finaste kaffebönorna, kokad med mindre vatten än i en espresso och med stark...