Vad är egentligen en espresso och vad gör den så omåttligt populär? Det som utmärker en espresso är bryggmetoden där hett vatten pressas genom finmalet kaffe med ett extra högt tryck. Resultatet blir en koncentrerad mindre mängd välsmakande kaffedryck toppat med ett nötigt skum, även kallat crema. Espresso serveras ofta i shots med anledning av den kraftfulla smaken men utgör även grunden till många andra kaffedrycker som latte, americano och cappuccino.

Espressons historia
I ett försök att göra kaffe processen snabbare, skapade Luigi Bezzera bryggmetoden som gjorde espresso år 1901. Till hans hjälp i processen använde han en ångtrycks metod som pressar vattnet igenom det finmalda kaffet under ett mycket högt tryck. Det resulterade i en mer koncentrerad kaffe som gick snabbare att göra, som senare fick namnet Caffe espresso som betyder just “pressat kaffe”.
Under ca 4o år laborerade man fram och tillbaka med espresso processen, och kom 1940 fram till den typen av espresso som vi dricker än idag. Under 1930-talet togs de första espressomaskinerna fram och blev snabbt populära på de italienska kaféerna. Efter att espressomaskinerna hade tagit fart i Italien, spred sig espresson vidare ut i Europa och till USA på 1950-talet och gick rakt in i allas hjärtan.
Kaffesorter
De fem mest populära kaffesorterna är espresso, americano, cappuccino, latte och macchiato. Det som skiljer kaffesorterna åt är den olika mängden mjölk som används samt hur kaffet bryggs. Latte är den kaffesort som har mest mjölk, så är du en kaffe nybörjare är en latte att föredra som start.
Spana in våra kafferecept här.

Koffeinhalt i kaffesorter
Det är olika koffeinhalt i olika kaffesorter och de varierar mycket mellan de olika sorterna. Espresso har till exempel en mycket högre dos koffein jämfört med bryggkaffe, så för den morgontrötta är en espresso att föredra. En vanlig kopp bryggkaffe innehåller ca 70 mg koffein och en dubbel espresso på 36 mg innehåller ca 150 mg. Under processen när man tillverkar espresso använder man mer kaffe per volymenhet, vilket gör att kaffet blir mer koncentrerat.

Så gör du en espresso
Låt oss dyka ner i konstformen av att komponera ihop en perfekt espresso där precision är nyckeln. Luta dig tillbaka och ta del av en steg för steg guide på hur du gör en espresso som imponerar på den mest passionerade kaffekonnässören.

Steg för steg
- Det börjar vid bönorna. Välj ett kaffe efter dina preferenser, helst färskrostat.
- Värm upp espressomaskinen och rengör portafiltret.
- Mal därefter ner bönorna i en espressomaskin till ett pulver likt sand. Här kommer precisionen in, för grovt malda bönor kan resultera i för svagt kaffe, för finmalet kan lämna en eftersmak av bitterhet.
- Fyll upp portafiltret med 7-9 gram finmalet kaffe för en enkel espresso och 18 gram för en dubbel.
- Jämna till ytan och lägg ett tryck på ditt doserade kaffe. Du vill ha en jämn och kompakt yta för att få ett jämnt vattenflöde.
- Fäst portafiltret i din espressomaskin och starta bryggningen direkt.
- 30 sekunder senare kan du njuta av din perfekta egenbryggda espresso!