Pour over-kaffebryggare – Så väljer du rätt!

Pour over-kaffe. Bryggmetoden som med rätt färdigheter kan göra den livgivande drycken som piggar upp oss på morgonen till en oslagbar upplevelse. Pour over-kaffebryggning som bryggmetod är känd för att kräva en del skicklighet och kunskap. Dessutom så krävs det rätt utrustning. Belöningen för att bemästra bryggmetoden är dock svårslagen – en kaffekopp där du har full kontroll över smakerna och aromerna. I denna artikel så ska vi fokusera på själva utrustningen och därför gå igenom hur du väljer rätt pour-over kaffebryggare för just dina behov! 

För dig som är mer intresserad av information i själva bryggmetoden så har vi dina behov tillfredsställda i vår Guide: Hur du brygger pour over-kaffe.

Hur funkar en pour over-kaffebryggare?

En pour over-kaffebryggare fungerar enligt principen för gravitationsfiltrering, vilket betyder att varmt vatten hälls över malda kaffebönor som placeras i ett filter. Vattnet passerar genom kaffet, absorberar dess smaker och aromer, och rinner sedan ner i en kanna eller ett kaffeglas. Slutresultatet är en underbar kopp kaffe där du själv har varit i kontroll över alla variabler i bryggningen – vattnets temperatur, hällningshastigheten, mängden malt kaffe och dess malningsgrad.

Delarna i en pour over-kaffebryggare

En pour over-kaffebryggare består av två huvuddelar: filterhållaren och pour over-kannan (också kallad för pour over-kaffekaraff). Det finns även allt-i-ett pour over kit som kombinerar dessa två delar i en enda produkt. Filterhållare och kanna kan säljas separat eller tillsammans i paket.

Filterhållare

Filterhållaren är den övre delen av en pour over-bryggare där du placerar kaffet och filtret. Formen, storleken och materialet på filterhållaren kan variera, vilket påverkar hur snabbt vattnet rinner genom kaffet och hur bra den håller värmen. I sin tur så påverkar filterhållaren resultatet på den färdiga koppen kaffe till hög grad. Detta gör filterhållaren till den viktigaste komponenten, möjligtvis efter att ha en kvalitativ kaffekvarn, för bra pour over-kaffebryggning. 

Pour over-kanna

Kannan är behållaren som tar emot det bryggda kaffet. Man placerar vanligtvis filterhållaren ovanpå pour over-kannan och låter kaffet droppa ner i kannan. Det är vanligtvis från denna kanna som servering sedan sker. Den kan vara tillverkad av olika material som glas, keramik eller rostfritt stål. Valet av material påverkar utseendet men är inte enbart ett estetiskt val, materialet påverkar också hur väl kaffet kan bibehålla sin temperatur efter bryggningen. Värt att notera är även att storleken på kannan är väsentlig för bryggmängden. 

Allt-i-ett pour over

Allt-i-ett pour over-bryggare, som den kända Chemex, kombinerar filterhållare och kanna i en enda enhet. Förutom Chemex så finns det flera märken som erbjuder denna typ av bryggare, till exempel Bodum och Hario.

Hur väljer du rätt pour over-kaffebryggare?

Här är några viktiga faktorer att tänka på när du ska välja en pour over-kaffebryggare:

Storlek

Beroende på hur mycket kaffe du brukar brygga åt gången, vill du kanske överväga storleken på din bryggare. Detta gäller filterhållaren såväl som pour over-kannan men även allt-i-ett bryggarna. Om du ofta brygger för flera koppar kaffe samtidigt så kan en större modell vara att föredra. Pour over-kaffebryggare finns i många olika storlekar, från bryggare för bryggning av en ensam kopp upp till ett tiotal koppar på en gång. 

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till när man brygger en större mängd koppar är hur väl pour over-kannan är värmeisolerad. Att brygga flera koppar tar oftast längre tid vilket i sin tur innebär att kaffet behöver stå i kannan en längre tid. 

Form

En av de första grejerna att tänka på gällande formen är hur den påverkar bärbarheten. Det finns väldigt portabla bryggare, exempelvis Tetra från Munieq, som underlättar bryggningen för dig som exempelvis vill brygga en kopp pour over vid brasan. 

Formen på filterhållaren kan också ha en stor inverkan på bryggresultatet. Botten på filterhållaren kommer i tre vanliga former: konformad, kilformad eller med platt botten. Konformade filterhållare kräver hög precision men ger dig bäst kontroll på bryggningen. Kilformade filterhållare håller värmen väl. Filterhållare med platt botten är oftast lättare att använda då de generellt har en längre bryggtid. Detta gör att de är mer förlåtande vid bryggning då det blir svårare att göra fel.

Material

Materialet i både filterhållaren och kannan kan påverka smak, hur väl de håller värme och hållbarhet. Att materialen håller värmen är önskvärt då det ger oss en jämnare bryggning från början till slut.

Filterhållare i plast har god värmeisolering och god hållbarhet vilket leder till att det ofta är ett bra val av material. Filterhållare i glas eller keramik kan vara mer känsliga för temperaturförändringar än plast, vilket också kan påverka smaken på kaffet negativt. Detta kan man ta sig runt genom att förvärma sin pour over-bryggare före användning (görs ofta i samband med sköljning av filter). En annan svaghet i glas och keramik är hållbarheten. Det är en bättre idé att packa en filterhållare av plast i campingryggsäcken än en i glas. Metall är hållbart och behåller värmen väl men kan påverka smaken något.

Kannorna kommer oftast i glas men det finns värmeisolerade varianter som håller värmen längre.

Användarvänlighet

Vissa pour over-bryggare är mer användarvänliga än andra. Det kan vara bra att överväga hur lätt det är att hälla vatten, byta filter, rengöra och hur hela bryggprocessen fungerar. Om du är nybörjare kan det vara klokt att börja med en enklare modell med platt botten och högt motstånd för att sedan uppgradera till en pour over-bryggare med konformad botten när du känner dig mer bekväm med metoden.

Våra rekommendationer

Hario V60

En absolut klassiker när det gäller pour over-kaffebryggare. Filterhållaren är en av de mest populära modellerna på marknaden idag och det är inte ovanligt att man ser att den rekommenderas i diverse olika kaffeälskarsällskap. Vi rekommenderar varmt Hario V60 till dig som har börjat få lite kontroll i din pour over-teknik. Plastvarianten är en favorit på grund av priset, hållbarheten och värmeretentionen.

Storlek

Hario V60 kommer i tre olika storlekar.

 • V60 01: 1-2 koppar åt gången.
 • V60 02: Upp till fyra koppar åt gången.
 • V60 03: Upp till sex koppar åt gången.

Material

Hario V60 finns tillgänglig i olika material:

 • Plast
 • Glas
 • Keramik
 • Metall

Form

Hario V60 kommer i tre olika storlekar.

 • V60 01: 1-2 koppar åt gången.
 • V60 02: Upp till fyra koppar åt gången.
 • V60 03: Upp till sex koppar åt gången.

Användar­vänlighet

Hario V60 är inte en pour over-bryggare för nybörjare. Filterhållarens konliknande form med stort hål i botten ger dig oslagbar kontroll. Detta då du inte möter ett särskilt högt motstånd i själva filterhållaren vilket ger dig stora fördelar när du har bemästrat din pour over-teknik. För nybörjaren innebär det att Hario V60 inte är lika förlåtande vid misstag. 

Kalita Wave

I det enkla bor det vackra, som Ernst hade sagt. Kalita Wave gör pour over-bryggningen till en enkel affär. I Kalita Wave finner vi en användarvänlig pour over-kaffebryggare som är förlåtande för misstag och gör det enklare att bemästra pour over-kaffebryggning. Även om det fortfarande krävs en dos grundteknik för att använda även denna bryggare så är insteget mycket lägre än hos exempelvis Hario V60.

Vi rekommenderar Kalita Wave för dig som står i startgroparna för din resa i pour over-kaffebryggning men också för dig som vill göra pour over okomplicerat utan att kompromissa med slutresultaten. Varianten i stål är en favorit!

Storlek

Kalita Wave finns i två olika storlekar:

 • Kalita Wave 155: 1-2 koppar åt gången.
 • Kalita Wave 185: Upp till fyra koppar åt gången.

Material

Kalita Wave finns i tre olika material:

 • Glas
 • Rostfritt stål
 • Keramik

Form

Där vart Kalita Wave särskiljer sig är i sin form. Kalita Wave är en filterhållare med en platt botten och är vågformat utförande. Den platta botten har en hög grad motstånd som bidrar till en långsammare bryggning med jämn extraktion. Vågformningen, som har gett filterhållaren sitt namn, skapar små isolerade barriärer av luft mellan kaffefiltret och filterhållarens väggar vilket håller temperaturen stabil genom hela bryggprocessen. Även själva filtren som används har en unik vågformning. 

Användar­vänlighet

Användarvänligheten är en av Kalita Waves absoluta styrkor. Den platta botten gör att vattnet flödar genom kaffet mer jämnt jämfört med en konisk pour over-bryggare som Hario V60. Det gör att bryggprocessen är mindre beroende av en perfekt pour over-teknik.

Chemex

Detta är verkligen en ikon inom kaffekultur. Först och främst, pour over-bryggaren är verkligen supersnygg. Men det slutar inte där, den tidlösa designen kombineras med en förmåga att brygga riktigt bra kaffe. Att det är en allt-i-ett-konstruktion förenklar även bryggprocessen och gör den till en stilig pjäs i de flesta kök. 

En variant som vi bara måste nämna, främst för den ikoniska designen men också för smakprofilen som de unika Chemex-filtren framkallar.

Storlek

Chemex klassiska pour over-bryggare görs i fyra olika storlekar: 3 koppar, 6 koppar, 8 koppar och 10 koppar.

Material

Chemex görs av högkvalitativt värmebeständigt glas från topp till botten. Inte särskilt portabelt, men utseendemässigt en 10-poängare.

Form

Toppen på Chemex-bryggaren (motsvarande filterhållare) har en enkel konformad design med en avsmalnad midja som mynnar ut i bryggarens kanna. Formen är anpassad för att få ett enkelt grepp för hällning och servering utan att ge för mycket motstånd i bryggprocessen. Värt att notera är även att Chemex använder sig av speciella filter då det är en så pass viktig del i hur pour over-bryggaren fungerar. De speciella Chemex-filtren är tjockare än vanliga kaffefilter och bidrar till den karakteristiskt rena och klara smakprofilen hos en Chemex-kopp.

Användar­vänlighet

Det kräver en del bryggteknik för att kunna få ut det mesta från sin Chemex-bryggare. Likt Hario V60 så krävs det en noggrann brygningsteknik som när den bemästras ger ett oslagbart resultat.

RELATERADE ARTIKLAR

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.